Goodreads 2017 Çetelem
2017’yi bitireli aylar oldu, evet. Hatta 2018’in neredeyse yarısına geldik. Ancak 2017’de kitaplarla ne yapıp ne ettiğimi görmek ve tarihe bir not düşmek adına Goodreads’in istatistiklerinden faydalanarak böyle bir yazı yayınlama ihtiyacı duydum.
Goodreads
Sanırım Goodreads’in ne olduğunu bilmeyenler için ufak bir açıklama yapmak faydalı olacak. Goodreads’i genel olarak okuduğunuz kitapları ekleyip yorum yaptığınız ve bu çerçevede puan verdiğiniz, 65 milyon üyesinden istediğiniz biriyle iletişime geçebildiğiniz ve onların yaptığı 68 milyon kitap yorumunu okuyabildiğiniz bir sosyal medya platformu olarak tanımlayabiliriz. Sanal kütüphane olarak adlandırırsak da yanlış olmaz elbette.
Ben Goodreads’i ilk kez 2013 yılında kullanmaya başladım ama o zamanlar fazla kitap okumadığım için kullanıyorum demekten çok keşfettim demek daha doğru olur. Bilinçli kullanmaya ise 2015 sonlarında okuduğum kitapların sayısının artmasıyla başladım. Bir diğer önemli kullanma amacım ise yorumlar. Seneler geçtikçe artan Türk kullanıcı sayısıyla orantılı olarak Türkçe kitaplara yapılan yorum sayısı da arttı. Bu yüzden kitap seçim ve alım sürecime de doğrudan etki ettiğini söyleyebilirim.
Gelelim rakamlar ve yorumlarla 2017’ye..
Bir Senenin Anatomisi
Sayfanın başındaki resimde görüldüğü gibi kendime 30 kitaplık bir hedef koymuşum ve bu hedefi fazlasıyla aşarak 44’e ulaşmışım. Hedefi kolaylıkla yakalayıp katlamam askerde bol bol boş vaktimin olmasından kaynaklıydı. Söz konusu kitap olduğunda nicelikten çok nitelik öne çıkar tabi ki. Yine de kanımca rakamlar, okumaya daha fazla motive etme açısından da önemli bir paya sahip.
İstatistiki detayları yukarıdaki iki resimde rahatlıkla görebilirsiniz. Bu kısa yazıya son olarak da 2017’de okuduğum ve beğendiğim kitapları listelemek istiyorum.
- Oğuz Atay – Tutunamayanlar
- Feride Çiçekoğlu – Uçurtmayı Vurmasınlar
- Hasan Ali Toptaş – Kuşlar Yasına Gider
- Ercan Kesal – Peri Gazozu
- Stefan Zweig – Olağanüstü Bir Gece
- Oğuz Atay – Tehlikeli Oyunlar
- F. Scott Fitzgerald – Muhteşem Gatsby
- William Golding – Sineklerin Tanrısı (kitabı kaçıncı okuyuşum bilmiyorum ama her okuyuşumda ayrı etkiliyor beni)
Böylece 2017’nin kısa bir özetini yapmış oldum. Bol bol okumanız dileğiyle, seneye yeni bir listeyle görüşmek üzere..